Dakgoot laten schoonmaken in Amsterdam? Bel ons
Dakgoten worden gebruikt om regenwater op zo’n manier af te voeren, dat het huis niet door al dat water beschadigd wordt. Als het flink regent, zorgt de dakgoot er voor dat van het dak stromend water via de regenpijp naar de grond geleid wordt. Dat is de manier waarop een correcte afwatering van een dak functioneert.
Een dakgoot kan op den duur echter flink wat vuil verzamelen: takjes, vallende bladeren, opwaaiend plastic en andere viezigheid, mos, vogelpoep, in regenwater opgelost materiaal, het afval van dakpannen, vogelnesten, al dit soort materialen kunnen in de dakgoot achterblijven. Vooral in het najaar komt daar veel groenafval bij.
Waarom dakgoten laten schoonmaken
Het is belangrijk om dit niet te laten ophopen. Door de opstapeling van al dat vuil kan het regenwater na verloop van tijd niet meer goed afgevoerd worden. Eventuele organische resten kunnen zelfs humus vormen waarin zich zaadjes kunnen nestelen. Om verstoppingen (en erger) te voorkomen moet een dakgoot dan ook regelmatig schoongemaakt worden, vooral na de herfst.
De boodschap is duidelijk: zorg er voor dat de dakgoten regelmatig gecontroleerd worden. Als dit niet regelmatig gebeurt, is lekkage haast onvermijdelijk. De meeste mensen weten alleen niet waar ze op moeten letten. Daardoor wordt vaak pas actie ondernomen als er daadwerkelijk lekkage of schade te zien is.
Hoogwerker 24 uur per dag inzetbaar
Mocht u nou denken mijn dak is veel te hoog? Ook hier hebben wij de oplossing voor. Wij beschikken over een hoogwerker die tot 24 meter kan, deze hoogwerker beschikt over de meest luxe snufjes en heeft een spuit installatie aan boord met maar liefst 1000 liter water om goten /daken /regenpijpen te reinigen. Ook wordt deze hoogwerker in gezet voor noodsituaties, denk hierbij aan stormschade, wateroverlast, afgewaaide daken, enz.
Maar ook in de winter staat ons hoogwerker klaar om daken/goten die bevroren zijn weer vrij te krijgen, want als de dooi intreed dan smelt het sneeuw veel eerder dan het ijs in de regenpijp. Het smeltwater kan niet weg door de bevroren goten en regenpijpen. Het gevolg is dat panden geheel onderlopen met water en dit is niet te stoppen. Het komt echt met bakken binnen. Daarom is het zo belangrijk dat u onderhoud pleegt aan u dakgoten en regenpijpen.
Herkennen van een vervuilde dakgoot
Een vervuilde dakgoot is vrij eenvoudig te herkennen. Als er opeens veel meer muggen zijn dan in voorgaande jaren, zou dat zomaar veroorzaakt kunnen zijn door stilstaand water in de dakgoot. Als er onkruid of gras in de dakgoot groeit, of zelfs hele planten, is dat een duidelijke aanwijzing van een niet goed functionerende afwatering.
Of als er bij een zware regenbui water over de rand van de dakgoot stroomt, of veel water langs de buitenkant van de regenpijp, of zelfs langs de buitenmuren, is het duidelijk dat het regenwater niet goed wordt afgevoerd.
Ook als er vochtplekken aan de onderkant van de dakgoot zitten, lekt de dakgoot.
De gevolgen van een vervuilde dakgoot
Wie niet op tijd ingrijpt, komt in de problemen. Want door een vervuilde dakgoot ontstaan vaak lekkages en andere problemen, met alle consequenties en schade van dien. Dit geldt voor zowel op het dak van de woning, als op de daken van garages, schuur, afdak of dakkapel. De bladresten kunnen bijvoorbeeld voor verzuring in de dakgoot zorgen, waardoor de goot zelf wordt aangetast, met als gevolg een lekkende dakgoot. Ook kan een dakgoot of regenpijp extra schade oplopen doordat er gras en/of planten in zijn gaan groeien. Muggen en andere insecten gedijen prima in het stilstaand water van een verstopte dakgoot.
Een verstopte afvoer kan een verstopte riolering veroorzaken of een overlopende dakgoot, wat ernstige waterschade kan veroorzaken. Bij waterschade moet u denken aan:
- de buitenmuur wordt nat
- na verloop van tijd ontstaan lekkages door loslatende metselspecie
- het water kan zich achter de buitenmuur gaan nestelen
- ook de binnenmuren worden dan nat
- houtrot, schimmels en allerlei andere ongewenste effecten
- Maar ook in de winter zal u goot bevroren raken en door het uitzetten van het ijs kan u dakgoot en dakbedekking gaan scheuren en regenpijpen zullen afscheuren.
Dergelijke verschijnselen zijn bijzonder moeilijk te bestrijden en brengen behoorlijk wat kosten met zich mee.
Door het gewicht van het water kunnen dakgoot en/of regenpijp gaan doorhangen, scheuren, of zelfs volledig worden losgerukt, met als gevolg lekkage, aanslag of verrotting, die vaak pas in een (te) laat stadium wordt opgemerkt. Hierbij gaat het niet alleen om houten deuren, houten kozijnen, gevelbekleding, sierlijsten en sierranden waarmee daken zijn afgewerkt, maar ook over de kelder en de fundering.
Hoe kunt u schade voorkomen?
- u kunt uw regenpijp laten ontstoppen
- u kunt bladvangers in de regenpijp laten plaatsen om verstoppingen te voorkomen
- u kunt een gootbeschermer laten plaatsen om ophoping van vuil in de dakgoten te voorkomen
- bij een plat dak kunt u een bladbolrooster laten plaatsen
- u kunt beschadigingen aan uw dakgoot laten herstellen
- u kunt dichtbij staande bomen laten snoeien
Wanneer dakgoten laten reinigen
Verstopping van dakgoten is een jaarlijks terugkerend probleem, en een jaarlijkse schoonmaak- en controlebeurt voorkomt veel ellende. Het is overigens zeker geen overbodige luxe om de dakgoot en regenpijp tweemaal per jaar schoon te maken. En voor dakgoten die zich direct onder een boom bevinden kan zelfs worden overwogen om de klus vaker te (laten) doen.
Wilt u ook uw dakgoten laten controleren? Wij kijken het dak en dakgoten meteen voor u na op eventuele breuken/schade’s en nemen de verbeterpunten met u door.